Meniskivamma
Meniskivamma on yleinen polvinivelen ongelma. Meniskin tärkein tehtävä on toimia aktiivisena iskunvaimentimena toiminnan aikana ja edistää nivelen passiivista vakautta. Meniskivamma vaikuttaa joko sisempään tai ulompaan meniskiin, jolloin polvinivelen sisemmässä tai ulommassa nivelvälissä on selviä kipupisteitä. Ei ole harvinaista, että meniskivammasta kärsivällä henkilöllä on polvinivelen lukkiutuminen ja heikentynyt vakaus polvinivelen meniskivamman suorana vaikutuksena. Vaurio ilmenee usein meniskin repeämänä tai pienen palan irtoamisena. Meniskivamma voi parantua itsestään, mutta vakavammissa tapauksissa tarvitaan lisätoimenpiteitä, kuten fysioterapeutin suorittamaa kuntoutusta, johon kuuluu niveliä vahvistavia harjoituksia. Meniskivamman asianmukainen kuntoutus on aina suunniteltava fysioterapeutin avustuksella.
Parhaiten myyvä tuotteemme
Polvinivelen anatomia meniskivammassa
Polvinivel on yksi kehon vammoille alttiimpia niveliä, ja se joutuu päivittäin äärimmäiseen rasitukseen kantaessaan koko kehon painoa. Polvinivelen luusto koostuu kolmesta luusta, jotka kohtaavat polvinivelen keskellä. Reisiluu on kehon suurin luu, ja se kohtaa polvinivelen keskellä sääriluun ja pohjeluun. Polvinivelen luiden välissä on meniski. Meniski jakautuu sisempään ja ulompaan meniskiin, jotka molemmat vaikuttavat polviniveleen ja toimivat sen iskunvaimentimena. Meniski on polvinivelen kestävä osa, ja se lievittää tehokkaasti iskuja reiden ja säären välillä, kun polviniveleen kohdistuu suuria kuormituksia.
Meniskit jakavat tehokkaasti kuormitusta polvinivelessä meniskin kulhonmuotoisen rakenteen ansiosta. Reisiluun ja säären kuormituspiste muuttuu säännöllisesti polvinivelen taivutuksen ja ojennuksen aikana, ja meniskillä on tärkeä rooli polvinivelen taivutuksessa ja ojennuksessa, sillä meniski jakaa kehon painon tehokkaasti sekä polvinivelen taivutuksessa että ojennuksessa.
Meniskivammojen syyt
Meniskivammat ovat yksi yleisimmistä polvikivun syistä, ja syitä on monia. Meniskivamman riski kasvaa iän myötä, sillä meniskistä tulee hauraampi niin sanottujen degeneratiivisten muutosten vuoksi.
Meniskivammat ovat yleinen polviongelma urheilussa. Vammat laukeavat ja johtuvat suorasta vääntöväkivallasta polvinivelen raskaassa kuormituksessa, johon liittyy polvinivelen yhdistetty kiertyminen.
Meniskivammoja voi laukaista myös polvinivelen syvä taivutus, kyykistyminen.
Sisemmän meniskin vammat ovat noin neljä kertaa yleisempiä kuin ulomman meniskin vammat. Sisempi meniski on yhteydessä sisempään nivelsiteeseen, ja se vaurioituu usein myös sisemmän nivelsiteen vammoissa.
Meniskivamman merkit
Meniskivammat vaikuttavat sekä sisä- että ulkokalvo-meniskiin. Kun sisempi meniski on loukkaantunut, kipu tuntuu usein reiden ja säären välisessä sisemmässä nivelvälissä, ja ulomman meniskin loukkaantuessa kipu tuntuu paikallisesti ulomman nivelvälin alueella. Meniskivamman aiheuttama kipu koetaan usein pistävänä kipuna nivelessä.
- Meniskivammat voivat myös aiheuttaa polvinivelen lukkiutumista. Lukkiutuminen johtuu usein siitä, että vaurioituneen meniskin osa estää polvinivelen liikkeen. Kun ongelmia ilmenee, polvinivelen täyttä ojennusta tai taivutusta voi olla vaikea saavuttaa.
- Kyykistyminen on usein kipua aiheuttava tekijä meniskivammoissa. Kyykistymisen jälkeen polvinivel voi tuntua jäykältä ja kivuliaalta.
- Polvinivel turpoaa paikallisesti kipualueella.
Meniskivammojen kuntoutus
Polvinivelen lukkiutumista aiheuttavien meniskivammojen hoito on aina tutkittava hoitohenkilökunnan toimesta kirurgisten tai muiden fysioterapeuttisten toimenpiteiden arvioimiseksi.
Toimenpiteillä pyritään lievittämään kipua, vahvistamaan lihaksia ja estämään polvinivelen turvotusta. Meniskivamman kompressiopolvituki on erityisesti suunniteltu vakauttamaan polviniveltä ja estämään nivelen turvotusta.
- Vältä kyykistymistä ja seisomista ja minimoi rasitus taivutetuilla polvilla.
- Jos polvinivelen epävakaus ilmenee yhdessä meniskivamman kanssa, meniskivamman stabiloiva polvituki voi auttaa erittäin tehokkaasti. Polvituen tulisi olla sivutukia optimaalisen vakauden ja hallinnan varmistamiseksi.
- Vältä polvinivelen kiertoa meniskivammoissa, jotta meniskiä voidaan tehokkaasti keventää ja minimoida kierto loukkaantuneen alueen yli.
- Fysioterapeutti laatii sopivan meniskivamman kuntoutusohjelman. Meniskikuntoutus olisi suunniteltava yksilöllisesti ottaen huomioon vamma ja koetut ongelmat.